INGREDIENCIE:
- 400 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 160 g krupicového cukru
- 250 ml mlieka
- 25 g čerstvého droždia
- kôra z citróna
- 125 g masla
- 3 žĺtka + na potretie
- 75 g hrozienok
- 0,5 dcl pomarančového likéru (alebo pomarančovej šťavy)
- 50 g mandlí
- štipka soli
POSTUP:
Najprv opláchneme hrozienka a zalejeme ich pomarančovým likérom. Do teplého, nie horúceho mlieka pridáme 1 lyžičku cukru a droždie a necháme vzísť kvások. Medzi tým ako necháme droždie pracovať, zmiešame múky, soľ, pridáme zvyšný cukor, žĺtka, roztopené, ale nie horúce maslo, scedené hrozienka, 3/4 mandlí mandlí, citrónovú kôru a nakoniec aj vzídený kvások. Všetko pomocou varechy spracujeme a domiesime na jemne pomúčenej doske tak, aby cesto bolo jemné a vláčne. Ideálne je použiť robot a nadstavec hák. Cesto musí byť pružné a nelepiť. Z dobre vymiešaného cesta vytvarujeme bochník, dáme ho na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme na teplom mieste pod utierkou kysnúť aspoň 1 hodinu, resp. kým cesto nebude 2 x väčšie. Po vykysnutí povrch potrieme žĺtkom, posypeme mandľami a pečieme vo vyhriatej rúre na 160 stupňov približne 40 – 45 minút.
Dobrú chuť!
Tento recept vznikol v spolupráci s lapetit.sk.