Banány – Banány sú najobľúbenejším ovocím na svete. V skutočnosti sa na celom svete každý rok zje viac ako 100 miliárd banánov a približne 51 % z nich sa konzumuje počas raňajok. Predpokladá sa, že banány vznikli pred 10 000 rokmi a vedci sa domnievajú, že mohli byť prvým ovocím na svete. Banán obsahuje pestrú škálu živín, vrátane vlákniny, vitamínu C, draslíka, vitamínu B6, kľúčových aminokyselín, železa, mangánu, horčíka, kyseliny listovej, vitamínu A, bielkovín a množstvo antioxidantov, vďaka ktorým sú banány jedným z najvýživnejších a najchutnejších potravín, ktoré majú veľa zdravotných výhod a pritom obsahujú málo kalórií, takže odporúčame každému pridať ich do svojho jedálnička.
Losos – Losos je veľmi obľúbeným jedlom, považovaným za zdravé, kvôli vysokému obsahu bielkovín, vysokému obsahu omega-3 mastných kyselín a vysokému obsahu vitamínu D. Je bohatý na esenciálne vitamíny a môže znížiť riziko koronárnych ochorení i niektorých druhov rakoviny. Mnohé štúdie naznačujú, že zvýšená konzumácia tučných rýb, ako je losos, znižuje riziko obezity, cukrovky a srdcových chorôb. Okrem spomenutých, losos je fantastickou alternatívou k zdrojom bielkovín, ako je kuracie alebo hovädzie mäso, pretože poskytuje dostatok bielkovín, ale obsahuje oveľa menej nasýtených tukov, vďaka čomu je veľmi ideálnym zdrojom bielkovín na udržanie chudnutia alebo normálneho indexu telesnej hmotnosti (BMI).
Jablko – Jablko je všeobecne známe ako zakázané ovocie raja, ale v skutočnosti jablko sa v Biblii ani nespomína a my vám konzumovanie jablka aj s radosťou odporúčame, pretože má vlastnosti, ktoré sú veľmi zdraviu prospešné a pritom stredne veľké jablko obsahuje iba 80 kalórií. Nie je všeobecne známe, že jablká obsahujú vysoké množstvo bóru, ktorý stimuluje elektrickú aktivitu mozgu a zvyšuje duševnú bdelosť, čo znamená, že jablká vám môžu pomôcť zlepšiť pamäť. Okrem toho rozpustná vláknina obsiahnutá v jablkách, ktorý sa nazýva pektín, môže Vám pomôcť znížiť hladinu cholesterolu. Zaujímavosťou jabĺk je ešte aj to, že plávajú na hladine vody a to preto, lebo 25 % ich objemu tvorí vzduch.
Kešu – Kešu oriešky sú obľúbeným snackom, ale málokto vie, že táto dobrota rastie na ovocí. Kešu oriešky sú vlastne semená v tvare obličky, ktoré rastú na spodku kešu jablka, plodu stromu kešu. Kešu jablká sú tiež jedlé, ale väčšinou sa používajú iba na šťavu. Zaujímavé je, že kešu oriešky sú menej častým alergénom ako niektoré iné orechy. Kešu sú veľmi výživné a sú plné bielkovín a základných minerálov. Kešu pomáhajú pri tvorbe červených krviniek a zlepšujú zdravia kostí a ústnej dutiny. Sú tiež dobré pre Vaše oči a pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov kešu orechy tiež pomáhajú pri posilňovaní imunitného systému a zabraňujú tvorbe rakovinových buniek.
Uhorka – Uhorka je veľmi obľúbenou zeleninou, ale až takou, že existuje aj tzv World Cucumber Day, teda Svetový deň uhoriek, ktorý sa oslavuje 14. júna. V tento deň sa všetko točí okolo tejto obľúbenej zeleniny. Uhorky pozostávajú z 96 percent vody a sú veľmi nízkokalorické, 100 gramov uhorky obsahuje totiž iba 15 kalórií, takže keď sa dehydrovaní a nemáte chuť na vodu, dajte si uhorku! Uhorky takmer neobsahujú žiadne sacharidy, ale obsahujú vitamíny B, vitamín C, vitamín K, minerály, draslík i železo. Uhorky dokážu ochladiť telo i krv a chladivé účinky uhorky môžu upokojiť aj spáleniny od slnka. Vraj, keď plátok uhorky pritlačíme na strechu úst cez 30 sekúnd, tak to môže zabiť baktérie a osviežiť dych.
Zdroje:
http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-bananas/
https://www.coopers-seafood.com/7-interesting-facts-about-salmon/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/307811
http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-apples/
http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-cashews/
https://mrplantgeek.com/2017/06/03/20-cool-facts-about-the-cucumber/
https://skn.koshachek.com/articles/svetovy-den-uhoriek-casopis-prevadzkova-platforma.html