Stravovanie podľa krvných skupín

in
Stravovanie podľa krvných skupín

Ktoré potraviny sú pre Vás vhodné/nevhodné na konzumovanie na základe vašej krvnej skupiny?

Vedeli ste, že existuje tzv. stravovanie podľa krvných skupín? Základom tejto teórie je tvrdenie, že „rôzne krvné skupiny majú na svedomí odlišný metabolizmus spracovania potravy.“ Pri tejto forme stravovania sú potraviny rozdelené na doporučené, zakázané a neutrálne potraviny, a to pre každú krvnú skupinu zvlášť. Existuje základné rozdelenie krvných skupín na 0 (nula, old = stará), A (agrarian = poľnohospodár), B (balanced = vyrovnaný) a AB (kombinácia A a B).

Krvná skupina 0 – potraviny:

Zakázané, nevhodné, neprospešné: pšenica, kukurica, fazuľa, šošovica, husacie mäso, bravčové mäso a slanina, sumcovité ryby, marinované slede, kaviár, údeného lososa a chobotnice, mliečne výrobky, biela- červená- ani čínska kapusta, ružičkový kel, zemiaky, avokádo, olivy, karfiol, baklažán a huby, kokosové orechy, ostružiny, melóny, mandarínky, pomaranče a jahody, kečup, nakladanú zeleninu a rôzne marinády, káva, destiláty, čierny čaj, malinovky, cola.

Doporučené, vhodné, prospešné: väčšina morských živočíchov, morské riasy, pečeň, červené a kuracie mäso, špenát a brokolica, vlašské orechy a tekvicové semienka, ale nemali by konzumovať para orechy, kešu, arašidy, pistácie a mak, chmeľ, šípky, mäta pieporná, púpava a petržlen, minerálne vody. Telu by mali dodávať hlavne vitamíny skupiny B, vitamín K a jód s vápnikom.

Neutrálne: maslo, sójové mlieko, sójový syr a kozí syr, zelený čaj, biele i červené víno.

Krvná skupina A – potraviny:

Zakázané, nevhodné, neprospešné: mäso, mliečne výrobky, slanina, kačica, hus, zajac, pečeň, srdce, baranina, jahňacina, bravčovina, šunka, zverina, hovädzie a teľacie mäso, rak, krab, úhor, sleď a údený losos, plesňový syr, kravský syr, maslo a plnotučné mlieko, pistácie, kešu a para orechy, pšenica, pšeničné klíčky, pšeničné otruby a škrob, kapusta, paprika a paradajky, banány, papája, mango, kokosové orechy, mandarínky, pomaranče a melóny, kečup, majonéza, sódovky, minerálky, pivo a destiláty.

Doporučené, vhodné, prospešné: tofu, obilné výrobky (okrem pšenice), strukoviny a ovocie, niektoré druhy rýb ako kapor, pstruh, makrela, sardinky, morská šťuka, sójové mlieko a sójový syr, v menšom množstve jogurt a kefír, ryža, mrkva, kel, žltá cibuľa, cesnak, čakanka a brokolica, marhule, ananás, čerešne, slivky, citróny, figy a hrozienka, hloh, zelený čaj, harmanček, ľubovník, ženšen, aloe, šípky a valeriána. Mali by pravidelne dopĺňať vitamín C, vitamín E, vitamín B12 a kyselinu listovú.

Neutrálne: kurča, morka, žralok a tuniak – ale iba v malom množstve, okrem doporučených ostatné ovocie je neutrálne.

Krvná skupina B – potraviny:

Zakázané, nevhodné, neprospešné: strukoviny, orechy a pšenicu, kukurica, šošovica, arašidy, sezamové semienka, slanina, sliepka, kačica, hus, šunka, kurča, bravčové mäso a srdce, raky, humor, kraby, korytnačky, údený losos, ustrice, chobotnice a slimáky, plesňové syry a zmrzlina, slnečnicový olej, sezamový olej, kukuričný olej, väčšina semiačok a orieškov, kešu, arašidy, pistácie, lieskové a píniové oriešky a mak, žito, pohánka, jačmeň, chlieb zo pšenice a žita, divoká ryža, artičoky, tekvica, kukurica, reďkovka, olivy a paradajky, kokosový orech a granátové jablko, rajčinová šťava a kečup, destiláty, minerálne vody, malinovky, kokakoly a sódovky, senný list, podbeľ a aloe.

Doporučené, vhodné, prospešné: zelená zelenina, niektoré druhy mäsa a nízkotučné mliečne výrobky, zverina, baranina, jahňacina a králik, ryby, najmä treska, šťuka, makrela, losos, hejk, morský pstruh a kaviár, jogurty, kefíry, odstredené mlieko, kozie mlieko a kozí syr, olivový olej, proso, ryža, baklažán, paprika, kapusta, kel, karfiol, mrkva, petržlen, červená repa a všetky druhy zemiakov, ananás, banány, hrozno a slivky, zelený čaj, šťava z kapusty, sladké drievko (Glycyrrhiza glabra, česky Lékořice lysá, ľudovo pelendrek), šalvia a ženšen. Mali by pravidelne dopĺňať horčík.

Neutrálne: hovädzie mäso, morka, pečeň a teľacie mäso, tuniak, pstruh, kapor, sleď a žralok, kravský syr, sójový syr, cmar, plnotučné mlieko a maslo, čierna káva.

Krvná skupina AB – potraviny:

Zakázané, nevhodné, neprospešné: červené mäso, fazuľa, pšenica, pohánka a kukurica, slanina, šunka, kuracina, teľacina, hovädzina, bravčovina, hus, kačica, sliepka, zverina, homár, ustrica, krab, marinovaný sleď, chobotnica, žaba, úhor, údený losos a rak, plnotučné mlieko, zmrzlina, maslo, plesňové syry a parmezán, pohánka, pšenica a kukurica, paprika, avokádo, olivy a reďkovky, banán, mango, pomaranč, granátové jablko a kokosový orech, kyslé a sladké marinády a kečup, akékoľvek destiláty.

Doporučené, vhodné, prospešné: mliečne výrobky, zeleninu, plody mora, morské riasy a tofu, jahňacina, baranina, morka a králik, mliečne výrobky, najmä kyslomliečne (ale nesmie byť priveľké množstvo, aby sa v organizme nevytváralo veľa hlienov), echinacea, hloh, zelený čaj, harmanček, ženšen, sladké drievko a lopúch, káva, v menšom množstve aj biele a červené víno, minerálne vody a sódovky.

Zdroj: https://www.paula.sk/strava-doplnky/stravovanie-podla-krvnych-skupin/