Broskyňové muffiny

in
Broskyňové muffiny

INGREDIENCIE:

na 12 muffinov budete potrebovať:

  • 155 g hladkej múky
  • 1 a pol ČL prášku do pečiva
  • 135 g kryštálového cukru
  • štipku soli
  • 125 ml plnotučného mlieka
  • 1 vajíčko
  • 50 g roztopeného masla
  • 250 g broskýň nakrájaných na kocky (cca 3 – 4 celé broskyne)

na posýpku:

  • 60 g masla (ideálne priamo z chladničky)
  • 50 g práškového cukru
  • 40 g hladkej múky
  • 1/4 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL prášku do pečiva

POSTUP:

Ideálne je začať s posýpkou. Zmiešajte všetky suroviny, a vytvorte mrveničku. V tomto teple, respektíve v lete, ju odložte do chladničky kým si pripravíte cesto. Inak sa maslo rýchlo topí a bude sa vám lepiť na ruky. Potom si pripravte plech na muffiny a dajte do nich papierové košíčky. V miske zmiešajte sypké suroviny. V druhej miske zmiešajte vajíčko, mlieko a maslo a vmiešajte do sypkej zmesi. Dobre premiešajte aby sa suroviny pekne spojili a vzniklo cesto bez hrudiek. Broskyne umyte a nakrájajte na kocky (pokojne nechajte šupku). 2/3 takto pripravených broskýň dajte do cesta a jemne premiešajte, nech sa broskyne zbytočne neroztlačia. Cestom naplňte košíčky do dvoch tretín, navrch rovnomerne rozdeľte zvyšné broskyne a nakoniec posypte každý muffin mrveničkou. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečte približne 25 minút. Pekne do zlata. Či je cesto upečené, zistíte pomocou špajdle. Potom muffiny nechajte vychladnúť na mriežke a môžete sa do nich pustiť.

Dobrú chuť!

Tento recept vznikol v spolupráci s lapetit.sk