INGREDIENCIE:
na 12 muffinov budete potrebovať:
- 155 g hladkej múky
- 1 a pol ČL prášku do pečiva
- 135 g kryštálového cukru
- štipku soli
- 125 ml plnotučného mlieka
- 1 vajíčko
- 50 g roztopeného masla
- 250 g broskýň nakrájaných na kocky (cca 3 – 4 celé broskyne)
na posýpku:
- 60 g masla (ideálne priamo z chladničky)
- 50 g práškového cukru
- 40 g hladkej múky
- 1/4 ČL mletej škorice
- 1/2 ČL prášku do pečiva
POSTUP:
Ideálne je začať s posýpkou. Zmiešajte všetky suroviny, a vytvorte mrveničku. V tomto teple, respektíve v lete, ju odložte do chladničky kým si pripravíte cesto. Inak sa maslo rýchlo topí a bude sa vám lepiť na ruky. Potom si pripravte plech na muffiny a dajte do nich papierové košíčky. V miske zmiešajte sypké suroviny. V druhej miske zmiešajte vajíčko, mlieko a maslo a vmiešajte do sypkej zmesi. Dobre premiešajte aby sa suroviny pekne spojili a vzniklo cesto bez hrudiek. Broskyne umyte a nakrájajte na kocky (pokojne nechajte šupku). 2/3 takto pripravených broskýň dajte do cesta a jemne premiešajte, nech sa broskyne zbytočne neroztlačia. Cestom naplňte košíčky do dvoch tretín, navrch rovnomerne rozdeľte zvyšné broskyne a nakoniec posypte každý muffin mrveničkou. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečte približne 25 minút. Pekne do zlata. Či je cesto upečené, zistíte pomocou špajdle. Potom muffiny nechajte vychladnúť na mriežke a môžete sa do nich pustiť.
Dobrú chuť!
Tento recept vznikol v spolupráci s lapetit.sk