Žĺtkové rezy

in
Žĺtkové rezy

INGREDIENCIE:

na cesto budete potrebovať:

  • 250 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 250 g mletých vlašských orechov
  • 150 g polohrubej múky
  • 12 g prášku do pečiva
  • 100 g nesladeného jablkového pyré
  • 50 ml rumu
  • 100 ml čiernej kávy
  • 6 bielok
  • štipka soli

na polevu budete potrebovať:

  • 6 žĺtok
  • 200 g práškového cukru
  • 40 g tmavej čokolády

POSTUP:

Všetky suroviny si vyberte pred pečením aspoň 2 hodiny, tak aby mali pri pečení izbovú teplotu. Múku aj oba cukre preosejte. V mise dobre vymiešajte maslo s cukrom, malo by zväčšiť objem a obelieť. Potom pridajte orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva, pyré, rum aj kávu a už len ručne premiešajte. Z bielok a soli vyšľahajte tuhý sneh. Opatrne ho primiešajte k zbytku cesta. Plech s vyšším okrajom (rozmer cca 37 x 29 cm) vysteľte papierom na pečenie a cesto v ňom rovnomerne rozprestrite. Uhlaďte pomocou špachtle a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na približne 25 minút. Tesne pred dopečením si vymiešajte žĺtky s cukrom a hneď ako koláč vyberiete z rúry polejte žĺtkovou polevou. Pracujte rýchlo aby ste stihli polevu rozprestrieť po celom koláči pred tým ako zaschne. Potom nechajte koláč úplne vychladnúť. Nakoniec pomocou vidličky naneste roztopenú čokoládu a nakrájajte pomocou noža namočeného v horúcej vode na rezy.

Dobrú chuť!

Tento recept vznikol v spolupráci s lapetit.sk