INGREDIENCIE:
na cesto budete potrebovať:
- 250 g masla
- 150 g práškového cukru
- 250 g mletých vlašských orechov
- 150 g polohrubej múky
- 12 g prášku do pečiva
- 100 g nesladeného jablkového pyré
- 50 ml rumu
- 100 ml čiernej kávy
- 6 bielok
- štipka soli
na polevu budete potrebovať:
- 6 žĺtok
- 200 g práškového cukru
- 40 g tmavej čokolády
POSTUP:
Všetky suroviny si vyberte pred pečením aspoň 2 hodiny, tak aby mali pri pečení izbovú teplotu. Múku aj oba cukre preosejte. V mise dobre vymiešajte maslo s cukrom, malo by zväčšiť objem a obelieť. Potom pridajte orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva, pyré, rum aj kávu a už len ručne premiešajte. Z bielok a soli vyšľahajte tuhý sneh. Opatrne ho primiešajte k zbytku cesta. Plech s vyšším okrajom (rozmer cca 37 x 29 cm) vysteľte papierom na pečenie a cesto v ňom rovnomerne rozprestrite. Uhlaďte pomocou špachtle a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na približne 25 minút. Tesne pred dopečením si vymiešajte žĺtky s cukrom a hneď ako koláč vyberiete z rúry polejte žĺtkovou polevou. Pracujte rýchlo aby ste stihli polevu rozprestrieť po celom koláči pred tým ako zaschne. Potom nechajte koláč úplne vychladnúť. Nakoniec pomocou vidličky naneste roztopenú čokoládu a nakrájajte pomocou noža namočeného v horúcej vode na rezy.
Dobrú chuť!
Tento recept vznikol v spolupráci s lapetit.sk