Popis
Šunková saláma prémiovej kvality z mäsa preštického čiernostrakatého prasaťa
Balenie obsahuje 100g krájanej salámy. Balené v ochrannej atmosfére.
Šunková saláma, ako názov napovedá, sa vyrába zo šunky, teda z vykostených stehien narezaných na kocky. Jej variácie sú obľúbené po celej Európe, korenia sa a narážajú rôznymi spôsobmi. V Čechách má podobu šišky jemne zaúdenej salámy. Tvorí ju spojka (jemne nasekané chudé mäso, ktoré spája) a vložka (kocky stehna, ktoré tvoria mozaiku). Je slaná aj korenená tak akurát a príjemne šťavnatá.
Šunkovú salámu robíme zo stehna preštíkov. Nasolené kocky mäsa sa zmiešajú s jemne nasekaným chudým mäsom do lepivého diela. Typickým korením je biele korenie a muškátový orech. Zmes narážame do papierových čriev červenej farby, po osušení v teplej udiarni sa saláma pozvoľna vyúdi na bukovom dreve a niekoľko hodín šetrne povarí v pare.
Preštické černostrakaté prasa
Mäso z preštíkov má vďaka veľkému podielu tuku, ktorý sa nachádza v mäse aj na povrchu, špecifickú chuť a „šmrnc“. Vďaka medzi svalovému tuku je krásne krehké a pekne vonia. Chovatelia vyšľachtili preštické prasa už v 19. storočí krížením miestneho prasaťa (českého hrebenáča) so starými anglickými a nemeckými plemenami, dovážanými po roku 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Väčšina týchto plemien bola černostrakatých so sklopeným uchom, a taký je aj preštík. Jeho kvalitné mäso sa tradične používalo hlavne na výrobu vyhlásenej Pražskej šunky.
V dvadsiatom storočí bol chov týchto prasiat mäsovo-sadlového typu s vyššou vrstvou chrbtového tuku potláčaný v prospech výrazne mäsových prasiat, ktoré prinášajú rýchlejší a jednoduchší zisk. Teraz sa preštíci vracajú do popredia záujmu, a dokonca sa stáva, že niektorí chovatelia vydávajú za preštíky iné strakaté plemená. Našimi partnermi sú však iba chovatelia s uznanými chovmi preštických čiernostrakatých prasiat.
Ak sa chcete dozvedieť viac o preštíkoch, odporúčame podcast Fanklub pozoruhodných surovín. Jeden diel je venovaný práve preštickému černostrakatému prasaťu.
- Narodené: ČR
- Vykŕmené: ČR
- Porazené: ČR
- Búrané: ČR
- Veterinárne číslo: CZ 21740879
- Skladovanie: Skladujte v chlade pri teplote 1–4 °C.
- Návod na použitie: Šunková saláma na čerstvom rožku či chlebe s maslom je vynikajúca a rýchla desiata. Využijete ju aj na chlebíčky a obložené misy, do sendvičov, opečená na cibuľke je skvelá do šunkoflekov. A čo potom na hemenex (ham and eggs)!
Vážení zákazníci, neustále sa snažíme zabezpečiť pre Vás správnosť a aktuálnosť informácií o našich produktoch. Informácie o produktoch si môžete prečítať na webových stránkach alebo etikete výrobku. V prípade záujmu môžete kontaktovať našu zákaznícku linku, kde Vám vieme poskytnúť bližšie informácie o výrobkoch, o ktoré máte záujem.