Popis
Sušené karé prémiovej kvality z mäsa preštického čiernobradatého prasaťa. Balenie obsahuje 100 g krájaného karé. Balené vo vákuu. Sušené karé (lonza) vyrábame u nás v Amase podľa receptúry inšpirovanej starými talianskymi postupmi. Karé z preštíka potrieme zmesou soli a korenia, ktorej dominuje chuť jalovca, feniklu a cesnaku. Po 3 týždňoch mäso opláchneme suchým bielym vínom. Víno z povrchu spláchne soľ a zníži pH (mäso okyslí a tým aj dezinfikuje), čím zároveň podporí fermentáciu. Karé zavesíme na háčik a keď prirodzene oschne, vložíme ho do hovädzieho čreva (slepého čreva). Tento prírodný obal, ktorý má silnú stenu, zabráni takzvanému „zakrúžkovaniu“ (príliš rýchlemu zaschnutiu povrchu a vytvoreniu nepriepustnej vrstvy – mäso by sa potom ťažko sušilo). Pevne oviažeme špagátom, aby črevo k povrchu mäsa dokonale priliehalo, a zavesené karé pozvoľna sušíme 3 mesiace. Potom špagát a vysušené črevo odstránime a sušené karé je na svete. Následne ho pre vás len nakrájame na tenké plátky, aby ste si ho mohli vychutnať kedykoľvek a kdekoľvek! Preštické černostrakaté prasa Mäso z preštíkov má vďaka veľkému podielu tuku, ktorý sa nachádza v mäse aj na povrchu, špecifickú chuť a „šmrnc“. Vďaka medzi svalovému tuku je krásne krehké a pekne vonia. Chovatelia vyšľachtili preštické prasa už v 19. storočí krížením miestneho prasaťa (českého hrebenáča) so starými anglickými a nemeckými plemenami, dovážanými po roku 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Väčšina týchto plemien bola černostrakatých so sklopeným uchom, a taký je aj preštík. Jeho kvalitné mäso sa tradične používalo hlavne na výrobu vyhlásenej Pražskej šunky. V dvadsiatom storočí bol chov týchto prasiat mäsovo-sadlového typu s vyššou vrstvou chrbtového tuku potláčaný v prospech výrazne mäsových prasiat, ktoré prinášajú rýchlejší a jednoduchší zisk. Teraz sa preštíci vracajú do popredia záujmu, a dokonca sa stáva, že niektorí chovatelia vydávajú za preštíky iné strakaté plemená. Našimi partnermi sú však iba chovatelia s uznanými chovmi preštických čiernostrakatých prasiat. Ak sa chcete dozvedieť viac o preštíkoch, odporúčame podcast Fanklub pozoruhodných surovín. Jeden diel je venovaný práve preštickému černostrakatému prasaťu.
- Narodené: ČR
- Vykŕmené: ČR
- Porazené: ČR
- Búrané: ČR
- Veterinárne číslo: CZ 21740879
- Skladovanie: Skladujte v chlade pri teplote 1–4 °C.
- Návod na použitie: Sušené karé si najlepšie vychutnáte natemperované na izbovú teplotu, zvýrazní sa tak jeho delikátna chuť a vôňa preštíka. Ľahko pokvapkané olivovým olejom je výborným spoločníkom k vínu, šťavnatému melónu, zrejúcim syrom a pečivu. Hodí sa aj do sendvičov a využitie nájde aj pri varení pokrmov z typickej talianskej kuchyne!
Vážení zákazníci, neustále sa snažíme zabezpečiť pre Vás správnosť a aktuálnosť informácií o našich produktoch. Informácie o produktoch si môžete prečítať na webových stránkach alebo etikete výrobku. V prípade záujmu môžete kontaktovať našu zákaznícku linku, kde Vám vieme poskytnúť bližšie informácie o výrobkoch, o ktoré máte záujem.