Popis
Sušené a údené pliecko prémiovej kvality z mäsa preštického čiernobradatého prasaťa. Balenie obsahuje 100 g krájaného pliecka. Balené vo vákuu. Sušené a údené pliecko (spalla, speck) vyrábame u nás v Amase podľa receptúry inšpirovanej starými talianskymi a rakúskymi postupmi. Pliecko z preštíka potrieme zmesou soli a korenia, ktorému dominuje chuť muškátového orieška a bieleho korenia. Po 3 týždňoch opláchneme suchým červeným vínom. Víno spláchne z povrchu soľ a zníži pH (mäso okyslí a tým aj dezinfikuje), čím zároveň podporí fermentáciu. Pliecko zavesíme na háčik, a keď prirodzene uschne, zaúdime ho studeným dymom a 3 mesiace pozvoľna sušíme. Potom už pre vás sušené a zaúdené pliecko len nakrájame na tenké plátky, aby ste si ho mohli vychutnať kedykoľvek a kdekoľvek! Preštické černostrakaté prasa Mäso z preštíkov má vďaka veľkému podielu tuku, ktorý sa nachádza v mäse aj na povrchu, špecifickú chuť a „šmrnc“. Vďaka medzi svalovému tuku je krásne krehké a pekne vonia. Chovatelia vyšľachtili preštické prasa už v 19. storočí krížením miestneho prasaťa (českého hrebenáča) so starými anglickými a nemeckými plemenami, dovážanými po roku 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Väčšina týchto plemien bola černostrakatých so sklopeným uchom, a taký je aj preštík. Jeho kvalitné mäso sa tradične používalo hlavne na výrobu vyhlásenej Pražskej šunky. V dvadsiatom storočí bol chov týchto prasiat mäsovo-sadlového typu s vyššou vrstvou chrbtového tuku potláčaný v prospech výrazne mäsových prasiat, ktoré prinášajú rýchlejší a jednoduchší zisk. Teraz sa preštíci vracajú do popredia záujmu, a dokonca sa stáva, že niektorí chovatelia vydávajú za preštíky iné strakaté plemená. Našimi partnermi sú však iba chovatelia s uznanými chovmi preštických čiernostrakatých prasiat. Ak sa chcete dozvedieť viac o preštíkoch, odporúčame podcast Fanklub pozoruhodných surovín. Jeden diel je venovaný práve preštickému černostrakatému prasaťu.
- Narodené: ČR
- Vykŕmené: ČR
- Porazené: ČR
- Búrané: ČR
- Veterinárne číslo: CZ 21740879
- Skladovanie: Skladujte v chlade pri teplote 1–4 °C.
- Návod na použitie: Sušené a zaúdené pliecko si najlepšie vychutnáte natemperované na izbovú teplotu, zvýrazní sa tak jeho delikátna chuť a vôňa preštíka. Je výborným spoločníkom k vínu, zrejúcim syrom a pečivu. Hodí sa aj do sendvičov a využitie nájde aj pri varení pokrmov z klasickej talianskej a rakúskej kuchyne.
Vážení zákazníci, neustále sa snažíme zabezpečiť pre Vás správnosť a aktuálnosť informácií o našich produktoch. Informácie o produktoch si môžete prečítať na webových stránkach alebo etikete výrobku. V prípade záujmu môžete kontaktovať našu zákaznícku linku, kde Vám vieme poskytnúť bližšie informácie o výrobkoch, o ktoré máte záujem.