Popis
Sušená krkovička prémiovej kvality z mäsa preštického čiernostrakatého prasaťa Balenie obsahuje 100 g krájanej krkovičky. Balené vo vákuu. Sušenú krkovičku (coppa) vyrábame u nás v Amase podľa receptúry inšpirovanej starými talianskymi postupmi. Krkovičku z preštíka potrieme zmesou soli a korenia s dominantnou chuťou borievky a škorice. Po 3 týždňoch mäso opláchneme suchým bielym vínom. Víno spláchne z povrchu soľ a zníži pH (mäso okyslí a tým aj dezinfikuje), čím zároveň podporí fermentáciu. Krkovičku zavesíme na háčik, a keď prirodzene vyschne, vložíme ju do hovädzieho denníka (slepého čreva). Tento prírodný obal, ktorý má silnú stenu, zamedzí takzvanému zakrúžkovaniu (príliš rýchlemu zaschnutiu povrchu a vytvoreniu nepriestupnej vrstvy – mäso by sa potom zle sušilo). Pevne oviažeme špagátom, aby denník k povrchu mäsa dokonale priliehal, a zavesenú krkovičku pozvoľna sušíme 4 mesiace. Potom špagát a vysušený denník odstránime a sušená krkovička je na svete. Následne ju pre vás len nakrájame na tenké plátky, aby ste si ju mohli vychutnať kedykoľvek a kdekoľvek! Preštické černostrakaté prasa Mäso z preštíkov má vďaka veľkému podielu tuku, ktorý sa nachádza v mäse aj na povrchu, špecifickú chuť a „šmrnc“. Vďaka medzi svalovému tuku je krásne krehké a pekne vonia. Chovatelia vyšľachtili preštické prasa už v 19. storočí krížením miestneho prasaťa (českého hrebenáča) so starými anglickými a nemeckými plemenami, dovážanými po roku 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Väčšina týchto plemien bola černostrakatých so sklopeným uchom, a taký je aj preštík. Jeho kvalitné mäso sa tradične používalo hlavne na výrobu vyhlásenej Pražskej šunky. V dvadsiatom storočí bol chov týchto prasiat mäsovo-sadlového typu s vyššou vrstvou chrbtového tuku potláčaný v prospech výrazne mäsových prasiat, ktoré prinášajú rýchlejší a jednoduchší zisk. Teraz sa preštíci vracajú do popredia záujmu, a dokonca sa stáva, že niektorí chovatelia vydávajú za preštíky iné strakaté plemená. Našimi partnermi sú však iba chovatelia s uznanými chovmi preštických čiernostrakatých prasiat. Ak sa chcete dozvedieť viac o preštíkoch, odporúčame podcast Fanklub pozoruhodných surovín. Jeden diel je venovaný práve preštickému černostrakatému prasaťu.
- Narodené: ČR
- Vykŕmené: ČR
- Porazené: ČR
- Búrané: ČR
- Veterinárne číslo: CZ 21740879
- Skladovanie: Skladujte v chlade pri teplote 1–4 °C.
- Návod na použitie: Sušenú krkovičku si najlepšie vychutnáte natemperovanú na izbovú teplotu, zvýrazní sa tak jej delikátnu chuť a vôňa preštíka. Je výbornou spoločníčkou k vínu, zrejúcim syrom, ovociu a pečivu. Hodí sa aj do sendvičov a využijete ju aj obdobne ako pancettu pri varení pokrmov z klasickej talianskej kuchyne. Do plátku krkovičky môžete zabaliť špargľu alebo mäsové špízy na gril, opečenú ju pridajte do šalátu, ale aj do cestovín či rizota.
Vážení zákazníci, neustále sa snažíme zabezpečiť pre Vás správnosť a aktuálnosť informácií o našich produktoch. Informácie o produktoch si môžete prečítať na webových stránkach alebo etikete výrobku. V prípade záujmu môžete kontaktovať našu zákaznícku linku, kde Vám vieme poskytnúť bližšie informácie o výrobkoch, o ktoré máte záujem.