Popis
Bravčová krkovička bez kosti prémiovej kvality z preštického čiernostrakatého prasťa Balenie obsahuje 2–3 plátky (spolu 500 g). Balené vo vákuu. Krkovicu (pork neck) bez kosti nájdete, ako názov napovedá, na krku pozdĺž chrbtice pod plecami, medzi hlavou a kotletou. Je to súbor svalov, vďaka ktorým zviera dvíha hlavu, a tak je neustále v pohybe. Jednotlivé svaly sú oddelené tukom, a preto krkovica patrí k prerastenejším partiám. U preštíka má navyše veľký podiel medzisvalového tuku, vďaka ktorému je ešte šťavnatejší a krehkejší ako krkovica z moderných bielych plemien. Nechávame ju zrieť týždeň nasucho, vykosťujeme a krájame na hrubšie plátky. Rovnako ako pri hovädzom mäse platí, že si vždy viac pochutnáte na hrubšom steaku. Preštické černostrakaté prasa Mäso z preštíkov má vďaka veľkému podielu tuku, ktorý sa nachádza v mäse aj na povrchu, špecifickú chuť a „šmrnc“. Vďaka medzi svalovému tuku je krásne krehké a pekne vonia. Chovatelia vyšľachtili preštické prasa už v 19. storočí krížením miestneho prasaťa (českého hrebenáča) so starými anglickými a nemeckými plemenami, dovážanými po roku 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Väčšina týchto plemien bola černostrakatých so sklopeným uchom, a taký je aj preštík. Jeho kvalitné mäso sa tradične používalo hlavne na výrobu vyhlásenej Pražskej šunky. V dvadsiatom storočí bol chov týchto prasiat mäsovo-sadlového typu s vyššou vrstvou chrbtového tuku potláčaný v prospech výrazne mäsových prasiat, ktoré prinášajú rýchlejší a jednoduchší zisk. Teraz sa preštíci vracajú do popredia záujmu, a dokonca sa stáva, že niektorí chovatelia vydávajú za preštíky iné strakaté plemená. Našimi partnermi sú však iba chovatelia s uznanými chovmi preštických čiernostrakatých prasiat. Ak sa chcete dozvedieť viac o preštíkoch, odporúčame podcast Fanklub pozoruhodných surovín. Jeden diel je venovaný práve preštickému černostrakatému prasaťu.
- Narodené: ČR
- Vykŕmené: ČR
- Porazené: ČR
- Búrané: ČR
- Veterinárne číslo: CZ 21740879
- Skladovanie: Skladujte v chlade pri teplote 1–4 °C.
- Návod na použitie: Krkovička ponúka veľa možností. Zaručuje úspech pre grilovačov začiatočníkov, veľa ľudí ju považuje za najlepšie mäso na rezne a pomaly pečená sa rozplýva na jazyku. Na grile sa pripravuje podobne ako kotleta z preštíka. A tu je recept na rezeň z našej reštaurácie Kuchyňa: Silné plátky z krkovice zľahka naklepte, aby sa neporušili vlákna. Potom ho obaľte v trojobale, teda v múke, vajci a strúhanke. Tú si pripravte z čerstvého pečiva, ale rozsekajte ho v kuchynskom robote, zle sa melie. Obalený rezeň osmažte na masti do svetlo zlatej farby. Potom ho položte na rošt do rúry predhriatej na 120 ° C a pečte 20 minút. Keby ste dali rezeň priamo na plech, tuk by nemohol odkvapkávať a strúhanka by sa začala odlupovať. Popisovaný spôsob pripomína prípravu steaku – mäso sa najskôr sprudka zatiahne a pomaly potom dopeká. Vďaka tomu zostane šťavnaté!
Vážení zákazníci, neustále sa snažíme zabezpečiť pre Vás správnosť a aktuálnosť informácií o našich produktoch. Informácie o produktoch si môžete prečítať na webových stránkach alebo etikete výrobku. V prípade záujmu môžete kontaktovať našu zákaznícku linku, kde Vám vieme poskytnúť bližšie informácie o výrobkoch, o ktoré máte záujem.