Tipy, ako správne vyrezať halloweensku tekvicu?

in
Tipy, ako správne vyrezať halloweensku tekvicu?

Chladnejšie počasie, opadané listy všetkých farieb a štedrá úroda. To znamená len jedno – jeseň už je tu, v plnom prúde. Symbolom tohto obdobia, a predovšetkým Halloweenu, sú nepochybne tekvice. Či už uznávate tento zahraničný sviatok, alebo si len chcete vyzdobiť domov, váš interiér aj záhradku určite ozvláštnia dekoratívne tekvice a jesenné kvety. Ak je to však na Vás trošku nuda, vyrežte si s nami svojho jedinečného tekvicového maskota.

Čo treba vedieť?

V prvom rade je dôležité vyhradiť si na vyrezávanie dostatok času. Ak sa chcete vyhnúť nepodarkom a drobným zraneniam, netreba sa nikam náhliť. Zapojte do tejto aktivity aj rodinu alebo kamarátov, a spríjemnite si spolu voľne chvíle. Druhým podstatným krokom je vybrať správny typ tekvice. Ideálne je zvoliť si dostatočne veľký kus, s jednoduchým tvarom bez rôznych záhybov. Halloweenske tekvice určené práve pre tento prípad nájdete aj v našej ponuke.

Ideme na to!

Začnite pekne po poriadku. Na vyrezávanie je najlepšou voľbou použiť ostrý nôž či nožík na koberce. Tým si na vrchu tekvice vyrežte dostatočne veľký poklop v tvare hviezdy alebo jednoduchého kruhu. Cez tento otvor budete vydlabávať vnútro, dužinu aj semienka, použiť môžete lyžicu. Steny tekvice si nechajte hrubé aspoň 2 cm, uľahčí Vám to nasledujúce kroky. Tento proces je celkom zdĺhavý a nudný, ale nenechajte sa tým odradiť, už to bude iba lepšie. Nasledujú oči, nos a ústa, vďaka ktorým vdýchnete svojej tekvici život. Skvelým pomocníkom je fixka, ktorou si viete tvár načrtnúť, a vyhnúť sa zbytočným omylom. Kreativite sa medze nekladú, a tak môžete skúšať rôzne tvary a motívy od výmyslov sveta. Teraz stačí náčrt len opatrne vyrezať, zamerať sa na detaily, a je to. Či vyčarujte Vašej tekvici veselý alebo strašidelný vzhľad – to už nechávame na Vás.

Predĺžte si radosť

Ako každá iná zelenina, aj tekvica podlieha rozkladu. Práve preto sme pre Vás spísali zopár tipov a trikov, ako tento proces aspoň trochu spomaliť. Problematické býva najmä dužinaté vnútro tekvice. Najlepším riešením je jeho vysušenie a následné zafixovanie. Vhodnými kandidátmi sú napríklad ocot alebo stará dobrá vazelína. Pre ešte dlhšiu výdrž môžete vonkajší povrch prestriekať lakom na vlasy. Tekvicu nenechávajte dlho na priamom slnku, a vyhnite sa aj tradičným sviečkam. Nahradiť ich viete elektrickým svetlom, ktoré nevyžaruje toľko tepla, čím spomalí proces kazenia.

Využite všetko

Z vyrezanej tekvice získate nie len krásnu jesennú dekoráciu, ale aj chutné pokrmy. Vydlabané vnútro tejto zeleniny preto zbytočne nevyhadzujte. Radšej ho využite na prípravu placiek, krémovej polievky alebo sladkého dezertu. Dopomôcť si môžete receptami, ktorých sa dá nájsť všade neúrekom. Nič nepokazíte ani overenou klasikou, akou sú vysušené tekvicové semienka.

Dúfame že naše rady a tipy boli nápomocné, a že si aj vďaka nim vychutnáte krásnu jesennú atmosféru so všetkým, čo k nej patrí.

Pokojné dušičky a pekný Halloween praje LUNYS.