Škoricové slimáky s krémovou polevou

in
Škoricové slimáky s krémovou polevou

INGREDIENCIE:

  • 520 g hladkej múky + na pomúčenie
  • 220 ml polotučného mlieka
  • 80 g zmäknutého masla
  • 50 g trstinového cukru + 1 ČL
  • 2 vajíčka
  • ½ ČL soli
  • 1 balíček sušeného droždia (7 g)
  • olej na vymastenie plechu

náplň:

  • 150 g masla
  • 4 ČL škorice
  • štipka muškátového orieška
  • 120 g trstinového cukru

poleva:

  • 120 g krémového syra
  • 20 g zmäknutého masla
  • 50 g práškového cukru
  • 50 ml mlieka
  • 1 ČL vanilkového extraktu

POSTUP:

Najskôr pripravíme kvások – do teplého (nie horúceho) mlieka vmiešame 1 ČL cukru, sušené droždie a necháme ho napučiť cca 10 minút. Medzitým múku zmiešame so soľou a cukrom, pridáme vajíčka, zmäknuté maslo (nie tekuté) a nakoniec aj vzídený kvások. Cesto poriadne vyhnetieme, až kým sa nezačne odlepovať od stien misy. Ak by bolo cesto príliš lepivé, pridáme viac múky. Vyhnetené cesto prikryjeme utierkou a na teplom mieste ho necháme hodinu vykysnúť. Vykysnuté cesto, preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika. Potrieme ho náplňou, ktorú si pripravíme vymiešaním mäkkého (nie tekutého) masla so škoricou, strúhaným muškátovým orieškom a cukrom. Cesto následne zavinieme do tesnej rolády a pomocou nite ho nakrájame na jednotlivé slimáky, cca 2-3 cm hrubé. Slimáky naukladáme na plech vymastený olejom a necháme ich ešte polhodinu podkysnúť. Slimáky pečieme v rúre rozohriatej na 180 stupňov do zozlátnutia, teda cca 20 minút. Zakiaľ sa slimáky pečú, pripravíme si polevu. Krémový syr vyšľaháme s mliekom, maslom a cukrom dohladka a natrieme ho ešte na slimáky teplé z rúry. Najlepšie chutia ešte teplé.

Dobrú chuť!

Tento recept vznikol v spolupráci so simona_malkova.