CALLCENTRUM

Novinky z Lunysu

Teraz letí

Žihľava

Teraz letí

Medvedí cesnak

Obsahuje veľké množstvo vitamínov C a rovnako ako cesnak či cibuľa aj antibakteriálne pôsobiaci alicin. Ten pomáha pri chrípke a prechladnutí, respiračných problémoch, zdoláva stafylokoky aj streptokoky. Predchádza vzniku oparov a podporuje hojenie rán. V prípade infekcie sa odporúča jesť cesnak každé 2 hodiny. Rovnako ako ostatné druhy listovej zeleniny, medvedí cesnak obsahuje aj veľa železa. Ak chcete podporiť adekvátny príjem železa, tieto potraviny konzumujte predovšetkým v dopoludňajších hodinách, lebo vtedy sa železo vstrebáva najlepšie.

Teraz letí

Cibuľka

Alternatívna medicína sa domnieva, že mladá cibuľka je veľmi užitočná pre zdravie nášho tela zvnútra aj zvonku. Okrem toho má liečivé účinky aj pri chrípke a vysokom krvnom tlaku. Mladá cibuľa má protizápalové účinky a dokonale pôsobí proti stresu a únave. Avšak, okrem týchto zrejmých priaznivých účinkov má mladá cibuľka taktiež aj iné veľmi účinné vlastnosti. Po nakrájaní a zohriatí pomáha pri obkladoch hrdla, rozmixovaná na pastu sa používa na opuchnuté nohy a šťava z cibuľky po priložení na dutiny uvoľňuje zapchatý nos.

Teraz letí

Šťavel

Štiav ako listovú zeleninu poznali už starí Gréci a Rimania. V Nemecku, Švajčiarsku, Chorvátsku, Bulharsku a Maďarsku patrí medzi obľúbenú zeleninu, zatiaľ čo u nás sa pestuje len ojedinele v záhradkách. Na jeho pestovanie Vám netreba mimoriadne záhradkárske zručnosti a môžete si ho nasadiť aj do kvetináča na balkóne. U nás je najznámejší štiav kučeravý, štiav menší a štiav záhradný. Každý z nich má zaujímavú chuť a liečivé účinky.

Teraz letí

Hlávkový šalát

Je jednoročná rastlina a má pôvod v Európe. V našich zemepisných šírkach ho pestujú v zime v skleníkoch a na jar a v lete pod holým nebom. Môžeme si vybrať z rozličných kultivarov hlávkový šalátu – cukrový s mierne horkastou chuťou, červenkastý, kučeravý i s pevnou hlávkou, svetlozelený až žltobiely alebo chrumkavý takzvaný ľadový šalát. Z hľadiska účinnosti sa červený šalát líši od zeleného tým, že obsahuje viac karoténov. Obsahuje vysoký obsah horčíka, ktorý nahrádza v našom organizme nedostatkový mangán.

Teraz letí

Citrón

Má veľmi mnohoraké použitie – robí sa z neho šťava, používa sa ako korenina a ľudia, ktorí majú radi kyslé, ho dokonca jedia celý. Americký biochemici najnovšie odporúčajú rozkrojiť citrón na štyri  časti a dužiny vyjesť. Prvé sústo nie je ľahké, no podnebie a jazyk si rýchlo privyknú na kyslý šok a potom už citrón naozaj veľmi dobre chutí. Bioflavonoidy v dužine chránia citlivý vitamín C pred oxidáciou a dvadsaťnásobne zvyšujú jeho činnosť.