Flan vanille

in
Flan vanille

Francúzi nie sú fanúšikmi cheesecakov, ale Natacha Pacal si pre nás pripravila francúzku klasiku Flan vanille, ktorá sa vizuálne naň podobá. Ak ste milovníkmi vanilkového pudingu, tak tento recept je pre Vás ako stvorený.

INGREDIENCIE:

na formu 20 cm, výška 8 cm budeme potrebovať:

  • 2x chladené lístkové cesto 300g
  • 0,75 l plnotučného mlieka
  • 2 ks vanilkového struku
  • 3 ks žĺtok
  • 2 ks vajec
  • 130 g práškového cukru
  • 75 g kukuričného škrobu
  • 0,3 l smotany na šľahanie min. 30%

POSTUP:

Lístkové cesto rozbalíme, ale nevaľkáme. Lístkové cesto si vyrežeme do formy. Pásy na obvod ráfika a kruh na spodok. Cesto zaťažíme ryžou obalenou vo fólií alebo v papieri na pečenie. Dáme do rúry s ventilátorom na 140°C a 30 minút. Medzitým si pripravíme krém. Dáme zohriať mlieko s vyškrabanou vanilkou. V miske zmiešame žľtka a vajíčka s cukrom do biela. Následne primiešame kukuričný škrob a opäť premiešame. Mimo ohňa nalejeme zohriaté mlieko na vajíčkovú zmes, premiešame a zmes vrátime na oheň. Varíme, neustále miešame a varíme do zhustnutia. Po uvarení prikryjeme fóliou. Z upečeného cesta vyberieme ryžu a nalejeme až po vrch uvarený krém. Flan vrátime do rúry a pečieme na teplote 190°C ďalších 30 minút. Flan po vybratí z rúry nechajte vychladnúť a potom ho dajte minimálne na 4 hodiny do chladničky. Flan sa konzumuje vychladený.

Bon appétit!