Ako si doma správne naservírovať pivo, aby si zachovalo svoju plnú chuť?

in
Ako si doma správne naservírovať pivo, aby si zachovalo svoju plnú chuť?

Určite aj vy máte svoj obľúbený podnik, kde si radi vychutnáte dobre načapované pivo. Možno ste si všimli, že rovnaká značka piva môže chutiť odlišne v rôznych podnikoch a doma. Prečo je to tak?

V horúcich letných mesiacoch mnohých osvieži vychladené pivo – či už pri posedení s priateľmi alebo po práci, kedy si chcete konečne vyložiť nohy a oddýchnuť si. Mnohí z nás sa preto vyberú do svojej obľúbenej prevádzky, aby si dopriali maximálny pôžitok z jedného dobre načapovaného. „Aj keď je kvalita piva rovnako vysoká, v niektorých podnikoch vám môže chutiť viac a v iných menej. Finálny zážitok z pitia ovplyvňuje najmä spôsob, akým je načapované. Práve výčapník je totiž ten, ktorý dotiahne chuť piva do dokonalosti,“ hovorí Martin Repaský, víťaz titulu Pilsner Urquell Master Bartender, ktorý získal v prestížnej súťaži o najlepšieho výčapníka. To, že práve výčapníci majú vysoký podiel na zvyšovaní pivnej kultúry u nás, potvrdzuje aj staré pivovarské príslovie sládok pivo varí, ale hostinský ho robí. Aby ste si aj doma mohli dopriať pivo, ktoré si zachová svoju plnú a aromaticky bohatú chuť, nižšie vám prinášame tipy, ako si ho správne naservírovať aj v domácom prostredí.

Aj doma podávané pivo môže chutiť skvele

V prvom rade je dôležité, aby bola fľaša dobre vychladená, na približne 7°C. Opatrne si ju vezmite z chladničky a otvorte ju. Aby chuťové vlastnosti piva zostali čo najlepšie, s fľašou sa nesmie triasť. Druhým dôležitým krokom je pohár, ktorý musí byť takzvane „pivne čistý“. Neodporúča sa umývať poháre v umývačke, nakoľko prostriedky na umývanie riadu obsahujú leštidlo, ktoré necháva na povrchu jemný film – ten je veľkým nepriateľom peny. Pohár sa nesmie umývať aromatickými prostriedkami, keďže ovplyvňujú aj vôňu piva. Podobne ako pri čapovanom pive, aj tu musí byť sklo studené a mokré. Je dôležité, aby sa pohár oplachoval čistou studenou vodou a to aspoň 5 sekúnd. Ideálne je, aby mal pohár rovnakú teplotu ako pivo, ktoré doň nalejeme. Jednou z možností je do pohára vložiť pár kociek ľadu a nechať ich tam chvíľu pôsobiť. Následne stačí len vyliať ľad s vodou a môže sa nalievať pivo. Pivo sa kvôli zachovaniu vyváženej chuti nalieva pomaličky po stene pohára pod 45° uhlom. Keď je fľaša do polovice prázdna, pohár vyrovnáme a pivo nalievame do stredu pohára. S ubúdajúcim pivom vzďaľujeme hrdlo fľaše od pohára, aby sa mohla vytvoriť lahodná pena a uvoľniť aróma piva pre dokonalý finálny zážitok. Pri dolievaní zvyšku piva kontrolujeme prietok, aby sme vytvorili hustú penu od okraja pohára smerom nadol. Vďaka nej zabezpečíme vyváženú sladkú a horkú chuť piva. Rovnaký postup platí aj pri nalievaní piva z plechovky. Na záver už len ostáva užiť si dokonale naservírované pivo v domácom prostredí. Na zdravie!

Ako spoznať dobre načapované pivo v podniku?

Aby ste mali záruku, že z objednaného piva budete mať ten ozajstný pôžitok, všimnite si či je pohár s načapovaným pivom studený a mokrý. Správne načapované pivo odhalí aj pena – tá musí byť hustá, krémová, bez viditeľných bubliniek, kompaktná ako smotana a načapovaná bez tzv. čapice – pena by teda mala končiť zarovno s okrajom pohára. Kvalitné a dokonale načapované pivo prezradia aj krúžky, ktoré na pohári ostanú po každom odpití. Na základe týchto krúžkov si môžete vypočítať, na koľko dúškov ste svoje pivo vypili. Vedeli ste, že existuje niekoľko štýlov čapovania? Hladinka je spôsob čapovania na jedenkrát. Najskôr výčapník vytvorí krémovú penu približne na tri prsty a pod ňu dočapuje pivo. Vytvorí sa tak ideálny pomer piva a peny s perfektnou chuťou. Šnyt obsahuje 0,3l piva a vyšší podiel hustej peny, ktorá chráni pivo pred oxidáciou. Je to preto vhodný štýl na ochutnávku alebo pivo na „rozlúčku“. Ďalší štýl obľubujú hlavne ženy pre jeho sladšiu chuť. Takzvané mlieko je totiž tvorené hustou penou jemnej chuti.

Či už si svoje pivo pôjdete vychutnať do podniku alebo si ho objednáte v našom e-shope, myslite na naše tipy, aby bol váš pôžitok z piva dokonalý.