INGREDIENCIE:
na 2 porcie budeme potrebovať:
- 200 g ryže arborio
- 200 ml bieleho suchého vína
- 250 g cukety
- 850 ml zeleninového vývaru
- 1 väčšia biela cibuľa
- 50 g parmezánu + na servírovanie
- 3 vetvičky tymiánu + na servírovanie
- 1 PL olivového oleja
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
POSTUP:
50 g cukety nakrájame na tenké polmesiačiky a sprudka ju opečieme na troche olivového oleja do hneda. Na záver ju osolíme a zatiaľ odložíme bokom. Do hlbšej panvice nalejeme zvyšný olej a dosklovita na ňom opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu. K cibuli pridáme nepremytú ryžu, ktorú krátko opečieme a následne ju podlejeme vínom. Keď sa väčšina vína vsiakne, začneme postupne po naberačkách prilievať zeleninový vývar. Ryža musí byť stále ponorená v tekutine, pravidelne ju miešame. Keď je ryža takmer mäkká, vmiešame do rizota aj nahrubo nastrúhanú cuketu a stále ho pravidelne premiešavame a podlievame vývarom. Na záver do rizota vmiešame nastrúhaný parmezán, čerstvé lístky tymianu, dochutíme ho soľou a korením a odstavíme z plameňa. Krémové rizoto podávame s opečenou cuketou, tymianom a hoblinami parmezánu.
Dobrú chuť!
Tento recept vznikol v spolupráci so simona_malkova